szarpanie podczas normalnej jazdy

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

szarpanie podczas normalnej jazdy

Numer postu:#1  Postprzez MarcinPanda » Śr 8:02, 26 lip 2017

Witam
Problem z samochodem zaczął się w kwietniu tego roku. Podczas normalnej jazdy zaczęło szarpać samochodem oraz wyskoczył check engine. Po kilkukrotnym podpięciu kostki OBD II odczytałem następujące błędy: P0352, U1602, U1600. Błąd z komunikacją z magistrala CAN wyskoczył prawdopodobnie przez podpięcie OBD II ponieważ po jej wpiciu zaczęły wariować wszystkie kontrolki. W ASO wgrali nowy soft i skasowali błędy mówiąc, że sprawa jest załatwiona. Po pewnym czasie znowu były odczuwalne lekkie szarpnięcia. W poprzedni weekend podczas dłuższej trasy szarpanie było na tyle mocne, że mogli go odczuć wszyscy pasażerowie. Odczułem wrażenie, że dzieje się tak tylko podczas jazdy na wzniesienie lub ze wzniesienia (proszę się tym nie sugerować). Wymieniłem cewki, świece zapłonowe oraz przewody wysokiego napicia. Podczas jazdy testowej nadal odczuwalne są szarpnięcia (tyle że zdecydowanie lżejsze). Odczuwalne są podczas normalnej jazdy.
Proszę o pomoc. Co należy zrobić?
Czy to wina którejś masy?
Czy wyczyścić przepustnice?
Czy to wina pompy paliwa?
Czy to objawy koła zamachowego?
Czy to problem z linką pedału przyspieszenia?

Z góry dziękuje za pomoc.
MarcinPanda
Świeżak

Panda: II 1.1 2008 r.
Imię: Marcin

Re: szarpanie podczas normalnej jazdy

Numer postu:#2  Postprzez Albercik » Cz 10:55, 03 sie 2017

Masy proponuję poczyścić bo na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc.

Jeśli chodzi o diagnostykę - zapraszam do siebie. Mam Interfejs ELM dedykowany pod Fiata, więc mogę ogarnąć błędy i parametry silnika bez kombinowania i wariactw w sieci CAN.

Szarpanie rozumiem, że to takie bardziej sekundowe utraty mocy? Sprawdził bym filtr paliwa, przeczyścił bym kostkę przy pompie. Jeśli Cię to pocieszy - u mnie, po takich zabiegach się nic nie poprawiło, ale u mnie szarpania występują przy niskich prędkościach obrotowych, podczas przyśpieszania na biegach 1, 2, 3...
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze

Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Numer postu:#3  Postprzez MarcinPanda » Cz 20:47, 03 sie 2017

Drodzy użytkownicy Pandy.
Podczas ostatniej jazdy ok. 400 km miałem takie sytuacje jakby autko nie reagowało na położenie pedału przyśpieszenia. Podczas "szarpnięcia" miałem wrażenie, że pojazd nie przyśpiesza, nie utrzymuje prędkości tylko zwalnia. Trwało to ok. 2-3 s. Podczas jednej z takich sytuacji zaczął migać check engine i po 5-10 sekund przestał. Czy może to byś jakiś problem z pompą paliwa/filtrem ewentualnie wtryskiwacze? Kończą mi się pomysły i pieniądze.
MarcinPanda
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez morpheus1581 » Cz 21:21, 03 sie 2017

Jak się zapalił check to zapisało błąd. Podłącz pod komp i będziesz wiedział co jest.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia

Numer postu:#5  Postprzez MarcinPanda » So 14:31, 19 sie 2017

Przygód ciąg dalszy. Mechanik do którego oddałem samochód zresetował komputer oraz wszystkie czujniki. Powiedział, że żaden błąd się nie zapisał. Przedmuchał układ odpowietrzenia paliwa. Nic nie pomogło;/ Ostatnio mam tak, że jadąc i utrzymując stałą prędkość jakby silnik nie reagował na położenie pedału przyśpieszenia. Do jego odpuszczeniu i ponownym naciśnięciu działa normalnie, tj. do kolejnej takiej sytuacji.

Podczas oglądania silnika zauważyłem, że jedna kostka jest rozłączona. Poniżej film. Czy to jest jakaś uniwersalna instalacja bo nie mogę znaleźć drugiej wtyczki gdzie mógłbym ją podłączyć.
https://youtu.be/35RtKBiLYSs
Dodatkowo kolektor dolotowy jest w oleju. Przepraszam za jakość filmu. Czy ktoś ma jakiś pomysł skąd to się wzięło? Trochę mi cieknie na uszczelniaczach na wyjściu ze skrzyni i przeguby trochę rozbryzgują, ale olej jest nawet w okolicach połączenia filtru powietrza i przepustnicy więc nie doszukiwałbym się związku.
https://youtu.be/lFrtLIoxpYM

Ostatnie pytanie. Czy w silnikach 1.1 40 kW samochód z 2008 jest zawór EGR?

Z góry dziękuję za pomoc.
MarcinPanda
Świeżak

Numer postu:#6  Postprzez Pandolot2003 » So 15:59, 19 sie 2017

Mam ten sam problem przy przewodzie odmy uwalone olejem plus filtr powietrza sam z siebie capi benzyna plus gaz czy cos jeszcze w sensie wsZędzie jest uwalone od oleju :-)
Pandolot2003
Bywalec

Panda: 169
Imię: Dawid

Numer postu:#7  Postprzez pprzemo13 » So 23:39, 19 sie 2017

na waszym miejscu ,zastanowiłbym się kiedy była przeprowadzona regulacja zaworów i takową przeprowadził .
pprzemo13
Świeżak

Panda: sedan
Imię: Przemysław

Numer postu:#8  Postprzez MarcinPanda » Pn 7:56, 21 sie 2017

Czy regulacja zaworów powinna wyeliminować problemy z szarpaniem? Ja regulację miałem przeprowadzona przy 68000. Poprzedni pierwszy właściciel nie zwracał na to uwagi. Instrukcja mówi, żeby regulacje prowadzić co 40000. Aktualny przebieg to 95000. Co sądzicie o przewodzie elektrycznym, który nie jest podłączony do niczego?
MarcinPanda
Świeżak

Numer postu:#9  Postprzez arnold » Pn 8:53, 21 sie 2017

Jeśli masz ABS to jest wtyczka od czujnika prędkości pojazdu dla samochodów bez ABS. Odpowiednik linki licznika kiedyś.
Zawory należy skontrolować to są MOŻLIWE przyczyny, a nie rozwiązanie. Trzeba też sprawdzić kompresję.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#10  Postprzez sebu » Wt 22:15, 22 sie 2017

Sama regulacja zaworów,na pewno nie zaszkodzi,a skontrolować trzeba, jeśli nie była robiona od dawna.
A jak wygląda wymiana,lub czyszczenie filtra paliwa,robiłeś coś takiego ?
w dieslu się wymienia,a w benzynie się czyści sitko.
sebu
Świeżak

Panda: tak
Imię: Sebastian

Numer postu:#11  Postprzez MarcinPanda » Śr 7:30, 23 sie 2017

Jeżeli chodzi o silniki benzynowe to filtr paliwa jest zintegrowany z pompą. Tak przynajmniej piszą w instrukcji. Sprawdzę sitko może to jest przyczyna. Czy podejrzewacie na podstawie tych objawów lub błędów, które miałem i mam, że może to być problem z uszkodzeniem sterownika silnika?
MarcinPanda
Świeżak

Numer postu:#12  Postprzez Albercik » Śr 8:59, 23 sie 2017

Zależy jaki masz sterownik (były mniej i bardziej awaryjne). Z doświadczenia jednak wiem, że sterownik silnika to ostatnia rzecz, jaka pada w aucie. Nie licząc np. Passata B5, w którym mi padł, bo jakiś mózg umieścił go na podszybiu... pod kratką odprowadzającą wodę :mrgreen: Poza tym - nie ma szansy, żeby padł sterownik.

Najlepiej by było podłączyć kompa i się przejechać z nim do wystąpienia objawów. Patrząc na parametry pracy silnika - można by wywnioskować jaka jest przyczyna takiego zachowania, a od tego już prosta droga do znalezienia przyczyny tej przyczyny ;)

Jak mi się uda reanimować kompa - postaram się wziąć ze sobą kabel z MES na spota w sobotę.
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze

Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Numer postu:#13  Postprzez MarcinPanda » Pt 7:26, 25 sie 2017

Będę chciał posprawdzać kilka rzeczy w weekend. Czy odpinając kostkę pompy paliwa trzeba to robić na ściągniętej klemie z akumulatora? Czy po ponownym podłączeniu pompy wymaga ona później auto adaptacji?
MarcinPanda
Świeżak

Numer postu:#14  Postprzez arnold » Pt 8:09, 25 sie 2017

Tam jest napięcie po kluczyku Nie musisz odllaczaczać akumulatora. Autoadaptacje też można zostawić w spokoju, bo co niby w pompie paliwa ma się adaptować? Jak odepniesz na zapłonie to zrobisz tylko błąd czujnika poziomu paliwa.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#15  Postprzez MarcinPanda » N 19:04, 27 sie 2017

Witam
W sobotę "powalczyłem" z Pandą. Poniżej przesyłam film, na którym zlokalizowałem "dziurę" w układzie wylotowym oraz zarejestrowałem szarpanie (próbę zgaśnięcia silnika). Silnik pracował na wolnych obrotach. Podobne problemy pojawiają się podczas jazdy.
[youtube]https://youtu.be/AMwWrlx7uv0[/youtube]
Na drugim filmie zarejestrowałem, jak po zgaszeniu silnika słychać "terkotanie". Czy w Pandach to normalne?
[youtube]https://youtu.be/2Y9kaatqf3s[/youtube]
Dodatkowo zauważyłem wyciek ze skrzyni biegów. Czy muszę coś z tym robić?

Czy szarpanie/gaśnięcie silnika może być związane z ewentualnym zapowietrzeniem układu paliwowego?
Czy Panda II 1.1 2008 miała wadliwy komputer?
Jaki program i kabel polecacie do diagnostyki? Chcę się tym zająć bo ASO nie pomogło, a "mechanicy" powiedzieli, że będą potrafili naprawić jak samochód na lawecie go przywiozę do warsztatu;/
MarcinPanda
Świeżak

Następna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne