[Diesel] Wyciek paliwa w komorze silnika

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: [Diesel] Wyciek paliwa w komorze silnika

Numer postu:#31  Postprzez morpheus1581 » Wt 18:14, 28 lis 2017

Nie będzie chyba tak źle. U mnie pompa wtryskowa w dość dobrym miejscu. Wystarczy ako i podstawę aka wyjąć i obudowę filtra powietrza. Poza tym dziś się tak na spokojnie przygladalem i to nie wyciek paliwa z samej pompy wtryskowej tylko olej silnikowy na połączeniu pompy z silnikiem. Ewentualnie spod glowiczki pompy. Mam nadzieję ze to tylko kwestia jakiegoś oringa. W piątek mechanik to zobaczymy.
Poza tym rope bym raczej czuł.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#32  Postprzez sabciu1 » Wt 20:47, 28 lis 2017

Ten wyciek z glowiczki pompy to taki urok naszych silników. A juz szczegolnie jak nastaja zimne dni.....zuzyte oringi i takie plastykowe tulejki i rozszeżalność cieplna stali, a do tego wysokie ciśnienie oleju napedowego. Przerabiałem temat tegorocznej zimy....
Pan w serwisie boscha znał temat....uszczelnienie 300-350...a pelną regenerację pompy zrobil mi za 850 bez fak.vat.
Jak mi pokazal minimalnie"wytarty rowek" olejem napedowym w glowiczce a powinno go nie być, to.....dopiero zobrazowalem sobie wielkość tego ciśnienia które wytwarza pompa .
sabciu1
Bywalec

Panda: 1.3 multijet. 2007
Imię: Sebastian

Numer postu:#33  Postprzez morpheus1581 » Wt 21:24, 28 lis 2017

A widzisz. Czyli u mnie pewnie to samo. Nie uważasz ze trochę dużo wziął? Swoją drogą servis Bosch się ceni.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#34  Postprzez sabciu1 » Wt 22:48, 28 lis 2017

Mysle ze to standardowa cena za pelna regeneracje pompy wtryskowej....przed oddaniem jej dzwoniłem do paru firm i....uszczelnienie tak jak pisalem 300-350 zł. A pelna regeneracja koło 1000 zl. Ale zrobione profi....
Choć jak dorastałem do decyzji to zglebiałem temat i na youtub było pare filmików jak samemu uszczelnic pompę....a komplet naprawczy znalazłem juz od 50zl.
Wydałem pieniążki ale nie żałuję tym bardziej że auto ma zmieniony program w silniku....pompa jak nowa, auto lepiej zapala....
Generalnie nie żaluje kasiory na Pandzika. :D
sabciu1
Bywalec

Panda: 1.3 multijet. 2007
Imię: Sebastian

Numer postu:#35  Postprzez morpheus1581 » Śr 23:52, 06 gru 2017

U mnie skończyło sie na wymianie dwóch oringow uszczelniajacych olej. Na szczęście to nie paliwo. Mechanik skasował 150 za wszystko.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#36  Postprzez morpheus1581 » Cz 20:53, 21 gru 2017

Po czasie okazało się ze jednak moja pompa do regeneracji. Leje się paliwo. Cała skrzynia uwalona.
Problem w tym ze nie każdy chce się tego podjąć. Zglebilem temat i tak... W Bydgoszczy jest jeden profesjonalny serwis Bosch który regeneruje pompy wtryskowe. Dają gwarancję na naprawę ale cena powalila mnie. Koszt pełnej regeneracji 1100 zl gdyby wałek był przytarty i trzeba by było go wymienić. Jeśli nie to może z 900.
Obdzwonilem kilka małych serwisów diesla i paru mówi że podejmnie się tego za 400/500 zł. Dość pewnie mówili więc znali raczej temat. Pytanie tylko dlaczego taka różnica w cenie?
Regeneracja oznacza wymianę wszystkich uszczelek w pompie plus ewentualnie wałek jeśli przytarty.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#37  Postprzez morpheus1581 » Śr 23:50, 27 gru 2017

Zaryzykowalem i dałem do pewnego speca od dieslow. Pan zrobił mi regenerację pompy wtryskowej za 400 zl. Regeneracja polegała na wymianie wszystkich uszczelek w pompie, wszystkie ori Bosch. Okazało się ze gość pracował kiedyś w firmie serwis Bosch, ktora za regenerację chciala mnie skasować na 1000 zł :shock: .
Widać było że Pan zna się na rzeczy. Wszystko mi ładnie wytłumaczył co było robione.
Także do wszystkich Multijetowcow... Co do regeneracji pomp wtryskowych nie dajcie się naciagac serwisą Bosch, można znaleźć speca który zrobi to taniej. Nie łatwo takiego znaleźć ale od czego jest Internet.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne