Numer postu:#1 przez BartekPL » N 14:23, 09 lip 2017
Cześć, moja panda (benzyna 1.1, rocznik 2005, 83000 km przebiegu, brak LPG) strzela z rury wydechowej, w pełnym zakresie obrotów, częstotliwość tych strzałów jest proporcjonalna do ilości obrotów. W momencie strzału na ułamek sekundy spadają obroty silnika o kilkanaście/kilkadziesiąt na minutę oraz w samochodzie czuć krótką wibrację, tak jakby silnik miał się zdławić. Jest to bardzo słabo odczuwalne, w zasadzie tylko na postoju, w jeździe w ogóle nie przeszkadza. Spadku mocy nie zaobserwowałem. Mam wrażenie, że im większa wilgotność na zewnątrz, tym częściej strzela. Ponadto, strzela w pełnym zakresie temperatur silnika, ale mam wrażenie, że im cieplejszy silnik, tym dzieje się to częściej. Wcześniej w samochodzie wymienione były świece zapłonowe i przepustnica, jednak nie jestem w stanie stwierdzić, czy problem nie pojawił się wcześniej. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Do tej pory wymieniono przewody zapłonowe i wyregulowano luzy zaworowe, bez jakiejkolwiek poprawy. Co może być przyczyną?