Ros0mak napisał(a):Mógłby ktoś ŁOPATOLOGICZNIE wyjaśnić mi pojęcia korekt krótko i długoterminowych?
Powiedzmy że podłączam "Fiijata" do jakiegoś urządzenia diagnostycznego i widzę te zmieniające się "korekty" jak mam to rozumieć? Co one wnoszą do informacji o pracy jednostki napędowej?
Jest trochę filmików instruktażowych w internecie (głównie po angielsku). Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to wszystko rozchodzi się o sprzężenie zwrotne pomiędzy dolotem a wydechem. W dolocie komputer silnika mierzy ilość powietrza, która dostaje się do silnika i na jego podstawie dobiera dawkę paliwa tak, aby powstała mieszanka stechiometryczna (mówimy o silniku benzynowym), czyli o stosunku powietrza do paliwa około 14.7:1. Ta mieszanka jest spalana i trafia do wydechu, gdzie do gry wchodzi sonda lambda, która mierzy ilość powietrza w spalinach. Jeśli obliczona dawka paliwa była prawidłowa to sonda lambda pokaże wartość 1. Niestety świat nie jest idealny i wiele elementów ma jakieś odchyłki, które powodują, że obliczona przez komputer dawka paliwa nie będzie idealna. W takim wypadku lambda będzie różna od 1. Komputer będzie starał się dążyć do ideału, czyli do lambda = 1. W tym celu będzie korygował dawkę paliwa, którą dostarcza do cylindrów i właśnie ta korekta widoczna jest w parametrach STFT i LTFT (któtko i długoterminowa korekta paliwa).
Różnice w obu tych wartościach wynikają z ich nazwy. Krótkoterminowa wartość obrazuje chwilowe korygowanie przez ECU składu mieszanki. Zazwyczaj ten wykres nie będzie płaski tylko będzie podobny do sinusoidy i powinien współgrać z wykresem wskazania sondy lambda przed katalizatorem. Dzieje się tak dlatego, że komputer silnika cały czas w niewielkim stopniu koryguje mieszankę i jak da trochę więcej paliwa to lambda zaczyna spadać. ECU widzi to po sygnale z sondy lambda i zmniejsza ilość paliwa, co skutkuje uboższą mieszanką i lambda zaczyna wzrastać, co z kolei powoduje, że silnik znowu zaczyna podawać nieco więcej paliwa i tak w kółko.
Wartość korekty krótkoterminowej powinna oscylować w granicach zera. Jeśli tak nie jest to ECU dostrzega, że którychś z elementów układu nie podaje idealnie dokładnych informacji i istnieje potrzeba jego skorygowania na dłużej. W takim przypadku do gry wchodzi korekta długoterminowa, która w przeciwieństwie do tej krótkoterminowej jest przez ECU zapisywana w pamięci tak, aby po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu komputer mógł ją zastosować.
Inaczej mówiąc obie korekty powinny być bliskie zeru (krótkoterminowa będzie oscylować, długoterminowa powinna być stała). Niewielkie odchyły zazwyczaj nie powinny niepokoić, ale gdy przekraczają 20% to zwykle coś już jest nie tak. Zresztą komputer powinien zgłosić błąd zbyt ubogiej albo bogatej mieszanki kiedy wartość długoterminowa będzie znacznie odbiegała od zera.
W mojej Pandzie właśnie mam jakiś problem z tymi wartościami. Wykresy wrzuciłem w innym temacie:
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?p=133981#p133981