Kostka ISO i Pioneer

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Kostka ISO i Pioneer

Numer postu:#1  Postprzez rafik55 » So 22:38, 05 maja 2012

Witajcie :)
Zakupiłem dziś radio Pioneer DEH-6400BT i na wstępie mam kłopocik. W starym pioneerze ta przelotka z ISO na standard pioneera miala taki mostek, zeby radio nie wylaczalo sie po wyjeciu kluczyka. W tym modelu, w kostce mostka brak. Pytanie, jak to pozmieniac, zeby dzialalo. Instrukcja dodana do radia, jest na tyle malo czytelna, ze poprostu sie boje zamieniac cokolwiek zeby sie nie zjaralo radio. Standardowo zlaczone sa wszystkie przewody kolorami (czyli pradowe czerwony z czerwonym , zolty z zoltym). Instrukcja mowi cos na temat zamiany parami tych przewodow (zolty - czerwony, czerwony zolty), ale jaki to da rezultat? nie wiem..
Help :)
...:: RAFIK ::...
GG# 451132
E-Mail: rklimkowski@o2.pl
rafik55
Świeżak

Panda: Actual

Re: Kostka ISO i Pioneer

Numer postu:#2  Postprzez RIPER » So 23:12, 05 maja 2012

nie pamiętam tego wiecznie, jak rozumiem teraz radio działa tylko po przekręceniu stacyjki ? nie daję głowy i ręki kolorystycznie, wydaje mi się że żółty to stały plus do podtrzymania pamięci a czerwony jest po stacyjce, więc powinieneś mieć rozgałęźnik żółtego i czerwony podłączasz do żółtego przy czym żółty do żółtego też musi być przypięty ;) jak nie wymieszasz nic nie spalisz bo to plusy ;) ale chyba mam racje :D
Ja nie dorastam, zabawki mi drożeją :D
Nie boję się zimy tylko idiotów na drodze ;)
Życie jest do dupy ? spuść wodę .. :P
RIPER
Świeżak

Panda: brak - ale jest Lanos V6 :D
Imię: Tomek

Numer postu:#3  Postprzez rafik55 » So 23:54, 05 maja 2012

No wlasnie ze nie mam rozgaleznika.. zrobic fotke? nie wiem, moze pioneer zalozyl ze taki model kupuje sie do auta z acc :P ogolnie wyglada sprawa tak bo wlasnie testowalem: parami zlaczone przewody - ginie pamiec. rozparowane - pamiec zostaje ale sie wylacza :/ chyba trzeba bedzie lutowac :(
GG# 451132
rafik55
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez RIPER » So 23:55, 05 maja 2012

a stare iso nie pasuje do nowego pionka ? powinno :D tam się nic nie zmienia
Ja nie dorastam, zabawki mi drożeją :D
Nie boję się zimy tylko idiotów na drodze ;)
Życie jest do dupy ? spuść wodę .. :P
RIPER
Świeżak

Panda: brak - ale jest Lanos V6 :D
Imię: Tomek

Numer postu:#5  Postprzez rafik55 » So 23:57, 05 maja 2012

fizycznie nie mam starego iso - oddalem ze starym radiem do naprawy.. zreszta drazliwy temat naprawy :P
poza tym, inna wtyczka jest pioneerowa ze tak powiem (ta co do radia wciskana jest)
GG# 451132
rafik55
Świeżak

Numer postu:#6  Postprzez Zwierzak » N 0:02, 06 maja 2012

Z instrukcji wynika, że podłączasz czerwony do plusa po stacyjce, a żółty do stałego plusa. Przypuszczam, że jest to na tyle wysoki model, że będzie go można włączyć bez stacyjki bez dodatkiych zmian w kablach:)
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#7  Postprzez rafik55 » N 0:06, 06 maja 2012

cholerka.. byc moze, natomiast patrze na kostke iso (ta juz normalna) i cos mi sie piny chyba nie zgadzaja wg tego:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm jakby 7 i 8 nie bylo i jest od 1 do 6 przewodow..
GG# 451132
rafik55
Świeżak

Numer postu:#8  Postprzez Zwierzak » N 0:09, 06 maja 2012

Ale co ma przypadkowa wtyczka to tego co masz w Pandzie i w radio?
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#9  Postprzez rafik55 » N 0:14, 06 maja 2012

Nie no jest ok - tak wlasnie zrobilem. czerwony do podtrzymania a zolty do stalego +...
natomiast fakt - nie probowalem wlaczac bez kluczyka. Nie zmienia to faktu, ze przekrecajac kluczyk, radio momentalnie gasnie, w subie slychac natychmiastowy zanik napiecia (sterowanie odlacza go, czyli na remote control tez znika 12V). Nie wiem, chyba trzeba bedzie samemu taki mostek zrobic, tylko jesli sie okaze ze to radio jest madrzejsze ode mnie to moze pomimo odpiecia panelu dalej ze tak powiem dzialac i rozladowac baterie..
ehh i jeszcze musze przejsciowke zalatwic na antene, bo w pandzie jest inna niz w radiu

i jeszcze jedna sprawa: moze ktos z was wie jak przykrecic radio od tylu? tam widac w tej dziurze czarny pionowy metal z dziurką.. byloby lepiej zabezpieczone przed kradzieza, tylko jak sie tam dostac?
Ostatnio edytowano N 10:18, 06 maja 2012 przez Vito, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Scalono 2 posty użytkownika napisane jeden pod drugim w ciągu mniej niż 2h ! Prosimy byś skorzystał z opcji EDYTUJ post, a nie tworzył nowy :)
GG# 451132
rafik55
Świeżak

Numer postu:#10  Postprzez rafik55 » Pn 0:52, 07 maja 2012

Drydzy Państwo.. Radio podlaczone, kolorki kabli musza byc parami (zolty-zolty, czerwony-czerwony). Inaczej nie da rady - w kazdej innej konfiguracji radio gubi pamiec. Nie wiem dlaczego, nawet przez zmostkowanie (dolutowalem styk, zeby byl mostek) - nic to nie dalo. Moze to dlatego, ze jak radio jest wylaczone to swieci sie wyswietlacz i pokazuje sie godzina i data. Dopiero po wylaczeniu kluczyka gasnie, pika zeby o panelu nie zapomniec..
GG# 451132
rafik55
Świeżak

Powrót do Elektryka - problemy techniczne