kontrolka otwarcia klapy bagażnika

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

kontrolka otwarcia klapy bagażnika

Numer postu:#1  Postprzez gregory1979 » Pn 17:03, 18 cze 2012

Czy ma ktoś z was pomysł na zrobienie kontrolki otwartej klapy bagażnika. Niestety moje body nie obsługuje krancówek i chcę jakąś dołożyć. Wszystko dlatego że mam otwieranie z pilota i często zdarza się że mając kluczyki w kieszeni przez przypadek otwiera się bagażnik :/ , co w trakcie jazdy denerwuje stukaniem.
gregory1979
Klubowicz

Panda: Fiat Tipo 1.4 LPG BRC była 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC oraz 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Re: kontrolka otwarcia klapy bagażnika

Numer postu:#2  Postprzez Amino » Pn 17:09, 18 cze 2012

Jedyny sposób u Ciebie to dołożenie "gdzieś" diody jako kontroli i zastosowanie krańcówki jako włącznika do niej. Niestety Twoje body nie posiada złącza "G" i marne szanse na wyświetlanie otwarcia na liczniku, chyba, że zaczniesz ingerować w licznik (podłaczenie się pod diodę w liczniku).
Amino
Sysadmin

Panda: Była. Jest Kura :)
Imię: Marcin

Numer postu:#3  Postprzez gregory1979 » Pn 19:31, 18 cze 2012

Amino napisał(a):Jedyny sposób u Ciebie to dołożenie "gdzieś" diody jako kontroli i zastosowanie krańcówki jako włącznika do niej. Niestety Twoje body nie posiada złącza "G" i marne szanse na wyświetlanie otwarcia na liczniku, chyba, że zaczniesz ingerować w licznik (podłaczenie się pod diodę w liczniku).

Aby podłączyć się pod diodę na liczniku to zastanawiałem się nad tym tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać i trochę się boję rozbierania licznika gdyż jestem mało delikatny. :swir:
gregory1979
Klubowicz

Panda: Fiat Tipo 1.4 LPG BRC była 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC oraz 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Numer postu:#4  Postprzez Adam » So 17:53, 14 lip 2012

W zamku bagażnika widzę wtyk do krańcówki i na klapie bagażnika przyklejona jest do wiązki (ale tu nie jest wetknięta w zamek) wtyczka do tego celu. Tak jest w Panda - wersja minimum. Nie ma tu w wiązce przewodów z wtyczką do "otwórz zamek". :oops:
Jeżeli u Ciebie jest "otwórz zamek" to i przewody do kontroli - tzn. krańcówki otwartego bagażnika są poprowadzone w wiązce aż do kompa, który jest jednak MINI. Więc "przy lewym kolanie" możesz przylepić diodę - "otwarta klapa" jako sygnał z tej krańcówki.
Koledzy zapewne wiedzą, które kolorki przewodów musisz uchwycić przy body i sam podać na przyklejony pasek z diodami 12V - się zaświecą ? :brawo: A znalazłem :
Vito napisał(a):
Wiesław90 napisał(a):Biała wtyczka jest do siłownika a czarna do krańcówki w zamku
Białą znalzłem.
Kto wie na jakim złączu na tablicy rozdzielczej w skrzynce koło kierownicy znajdę zakończenie przewodów z tej białej wtyczki???
Bo nie mam centralnego zamka. Kupiłem orginalny zamek klapy z siłownikiem i kontrolą krańcówki. Chcę używać zakupionego pilota i centralki z wysterowaniem zamka klapy na (-).

Kabel do klapy idzie z body komputera z szerokiej kostki na górze[/quote]
bart_gabi
Adam
Świeżak

Panda: 2004

Numer postu:#5  Postprzez Amino » N 16:37, 15 lip 2012

Kolega Gregory1979 już rozwiązał problem kontrolki. Więcej informacji w wątku: viewtopic.php?p=54920#p54920
Ostatnio edytowano N 20:10, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono link.
Amino
Sysadmin

Panda: Była. Jest Kura :)
Imię: Marcin

Powrót do Elektryka - problemy techniczne